Dag 5 – Andra husdjur i sitt liv

Ja andra djur, just nu har vi en katt, som heter Elof. Han blir 4 år nu i november.
Han är en speciell katt, folkskygg utav bara helvete, ända han accepterar som kommer hem till oss är Annichen, då kommer han fram. Han är skeptisk men han kommer fram iaf!

Ska om 13 dagar hämta en till katt som heter Evert, han är en långhårig liten lurv.. Längtar massor tills jag får  hämta hem honom.. :) Han är väldigt lik min gamla katt Hilbert i färgerna och teckningen!

Förut i livet så har jag haft en massa andra katter, fiskar och kaniner.
Med kaninerna hade jag en jävla otur. Min första egna kanin hette Målle. Han var en vädur, bröt sej ut ur sin bur jämt och städndigt. Tillslut så försvann han, gissa på att räven tog han.
Sen efter nått år så skaffade jag en svart krabat som fick heta Stampe, vansinnigt söt. På vinter halvåret så fick han bo en laggård med en annan kanin och en massa kossor. Hans liv slutade under en höbal..
Sista kaninen jag hade hette Puffe. Han var en belgisk jätte. Där kan man snacka om utbrytar-kung! Ingen bur eller hönsnät kunde hålla han fången. Hur man än gjorde kom fanskapet ut.
Vid hösten så försvann han, hittade inte igen honom. Sen fick jag reda på att mina dåvarande grannar hade snott honom. Lill tjejen i familjen råkade försäga sej en morgon när vi väntade på bussen. Jag vart förbannad, sedan efter några veckor så ringde dom hem och sa att dom hade min Puffe och den där lilla tjejen kunde inte ta hand om honom för att hon var rädd för han!
Så då fick jag igen honom.. Men hans liv slutade med slaggis med en räv. Så när jag fann honom hade han tappat huvudet..
Minns så väl när jag hade varit ute och letat honom, så hittade jag honom utan huvud. Så frågar mamma när jag kommer gåendes mot huset  "Har du hittat Puffe??", "Jooo, de har ja, men han har tappat huvve!" svarade jag grinandes. Sen va min kanin-karriär över!

Katterna:
Hubert var min första katt, han hade vi mest på prov för att se om min brors astma kunde hantera en katt. Jag lyckades tjata till mej de så vi skaffade en katt när jag var 4-5 år. Men han fick bara leva i ca 1 år, för sen så kunde inte min bror hantera det längre. Hans astma var värre när han var mindre..

Hilbert fick jag när jag var 13, han var bara min! Fösta halvåret så bodde han inne hos mej, han gick ut via min ballkongdörr. Tillslut så tyckte pappa så synd om Hilbert så han fick flytta in till resterade familjen. Och det fungerade finfint. Han vart 8 år. Väldigt speciell katt, tror de va lite lätt inavel i han men han var min fina kisse katt. Finare katt får man leta efter.

Kisse skaffade jag och Stige i lag när vi bodde i piteå. I samma veva som vi flyttade till östersund så flyttade Kisse till pappa och vart utekatt. Bodde där i nått år sen vart han överkörd.

Kissan tog jag från jobbet, hon var en hemlös liten stackare, full med tovor och mager som en skrika. Hon bodde hos oss i 3-4 år. Sedan började hon pinka och bajsa inne i skor, på kläder, mattor. Allt du kan tänka dej. Så efter det fick hennes liv avslutas pga det...

Fiskarna dog självmant.


Dag 4 – Din första hund

Min första hund hette Tjabo, han var en blandras mellan Boder Collie och Norrbotten spets.
Har var den mest underbaraste hunden man kan få som första hund! Han föddes på julafton 1996, dom första 6 åren bodde han hos sin första ägare, Pelle, där spenderade han livet som ko-vallare.
När jag började skolan så tyckte Pelle att jag måste ju ha en hund när jag går på hundskola, och så blev det. Efter jullovet så åkte jag och Tjabo upp. Va absolut inga problem alls. Han fann sej in i allt på engång.
Vi testade på det mesta tillsammans, det han gillade bäst var viltspår, men stackarn var ju så himla skotträdd så vi kunde aldrig tävla eller så. Men han va en jäkel i spåret. Tog inte lång tid alls för honom när man hade lagt ett spår som hade legat över natten, han var så jäkla duktig.
Är det någon jag saknar så är det Tjabo. Det är så himla tomt utan honom..
2010 i april fick han somna in. Det var den mest jobbigaste dagen jag någonsin har varit med om, aldrig gråtit så många tårar på samma dag. Saknaden kommer nog aldrig försvinna. Min blåögda fina prins.
Det är lite små roligt, Tjabo var alltid min lilla prins. Men Boss har jag aldrig kallat prins. Det var Tjabos extra namn.
Min fina fina hund..

Skulle kunna skriva hur länge som helst om just denna hund.. Men jag ska inte tråka ut er totalt..

                                                        

Dag 3 - Berätta mer om din ras.

Ja, Australian Shepherd (kallas även aussie) är en vall-, vakt- och boskapshund som tillhör en av bruksraserna här i Sverige och härstammar ifrån USA. Det är en mycket aktiv ras, som är avlad för arbete. Får den inte utföra någon sorts aktivitet så kan det lätt bli lite överslag och hunden hittar på små egenheter själv som kanske inte är allt för roliga. Passar till många olika aktiviteter. Bara fantasin och villjan finns där att lägga ner den tid som behövs.
Många säger att det är en lättlärd ras, jag själv anser att det inte stämmer jämt när det gäller Boss.
Det går i perioder för hans del. Ena dagen är han väldigt med på noterna sen andra dagen så är det som om han aldrig har tränat. Det är väldigt upp och ner just för hans del. Men sen är ju alla hundar olika.

Som näst intill alla bruksraser så finns det ju en bruks del och en showdel. Alltså menat på dom som avlar för att få fram bra arbetande hundar, eller få fram en bra utställnings hund. Boss är en blandning av dessa två, pappan är från utställnings sidor och hans mamma är bruks. Man brukar se på att utställnings aussiesarna är lite grövre än bruks aussisarna, och mera päls. Gissar på att folk anser nog att Boss är en show-hund genom att han är lite grövre och mera päls. 

Tror jag återkommer på det här inlägget och skriver mer vid ett annat tillfälle. 
Har inte nog med inspiration att skriva just nu haha. :) 

Dag 2 - Presentera min hund.

Boss är av rasen Australian Shepherd, är född 08-09-09, är red/white tan. Har 4 st kullsyskon, två hanar och två tikar. Kommer från kenneln Stormo backans som ligger i Bispgården.
Han är alltid glad, framåt, envis, kelgris, matglad, har mycket myror i arslet och svårt att sitta still, älskar fart och fälkt.  Han har absolut ingen vakt eller är reserverad mot andra människor i sej. Alla är roliga.

Han har lätt för att bli okoncentrerad när man t.ex. tränar lydnad, vill hellre pyssla på med andra saker. Och vissa dagar så är han så jäkla klockren och följer minsta lilla vink och kan allt klockrent. Ena dagen är han som en valp i mentala mognaden och andra dagar så är han vuxet mentalt mogen. Så man får ha tålamod med denna herre. Men sen så var jag lite förberädd på de när jag skaffade honom, hörde från många håll att det kan ta många år innan en aussie blir helt mentalt "vuxen". Om det är sant eller inte vette tusan men det känns som det stämmer för Bossens del.


Han kan inte skälla, ända jag hört rån honom som är närmast skall är nått fjantigt skall-pip av nått slag.
Han älskar att titta ut genom fönstret och spana på hundar och människor, så fort det kommer en hund och går förbi så rusar han i full fart och hämtar en leksak och ställer sej i fönstret igen och jonglerar med leksaken och bjuer in till lek.. Inte för att dom andra hundarna ser honom haha. När man har varit borta en sväng och kommer hem så ser man att han sitter i fönstret med huvudet lutat mot ryggstödet på soffan.
Han har otroligt lätt för att lägga dövörat till när vi möter andra hundar, han vill väldigt gärna fram och hälsa. Så när jag säger nej så går det inte in alls i hans öron. Han lyssnar helt enkelt inte. Det är det vi tränar på att försöka få bort som mest. Och tålamodet är vell inte jämt där när han beter sej på det viset han gör.

Han är bästa kompis med våran katt Elof, dom tvättar varandra, busar och tjoar på här hemma.
Hans brutta är en blandras mellan tax/ jack russel, som heter Dolly aka Dollan. Dom skulle kunna härja med varandra från morgon till kväll om dom så fick. 

Jag har aldrig ställt ut honom, pga att jag själv är för feg. Hade stora planer på det, men jag tycker det är liite pinsamt med en hund som blir så jäkla glad så han vill krypa ur kroppen så fort någon tittar på honom eller tar i honom. Förut pinkade han alltid av lycka men det har han slutat med nu som tur är.

Nä men det var vell lite om min lilla plutt på 22 kg. Här kommer lite bilder från hans unga valpålder tills han blir till den ålder han är idag, =)

                                                           



Hundlista.

Dag 1 – Presentera mig själv.
Dag 2 – Presentera min hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i sitt liv
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om
Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2011

Dag 1 - Presentera mej själv.

Hundlista. Dag 1 - Presentera mej själv.

Ja, jag heter som sagt Emma Kristina Bergman, är snart 25 år, har alltid varit intresserad av djur och alltid drömt om det men med en pappa med djurallergi och en bror med astma så fick man inte som man ville.. Fick min första katt när jag var ca 4-5 år, Hubert. Men vi kunde bara ha han i ca 1 år, sen så vart min brors astma värre så han fick kila vidare. när jag var 13 så lyckades jag tjata till mej att skaffa en till katt, som fick bo inne hos mej, gå ut och in via balkongdörren. Så det gick dom med på, men efter ett halvår så kunde pappa hålla sej, han släppte in Hilbert i resten av huset och han blev del av familjen han med. Och det gick jätte bra, inga problem med allergi eller astma.

Kommer från Bispgården som ligger i östra Jämtland. Uppvuxen med pappa, mamma, två äldre bröder, ena halvbror på mammas sida och ena helbror. Bispgården är vell inte världens största ställe med världens bästa utbud så ville man umgås med en kompis så var dte bara att knalla iväg genom skogen på sommrarna till Frida och hitta på nå hyss. Eller följa med folk efter skolan.

Bodde där till jag vart 16 år, då tog jag mitt pick och pack och flydde till Öjebyn som är placerad utanför Piteå för att gå på Grans Naturbruksgymnasium med inriktning hund.  Innan jag flyttade dit upp så vart jag i lag med Stige, 8:e augusti 2002. Bodde på elevhem första året med 7 andra brudar. Vi hade tillgång till två kokplattor, en micro, en soffa, bord och tv, skafferi, kyl/frys. Tjabo flyttade till mej efter andra terminen och då blev han min hund fullt ut.
Sedan så flyttade Stige upp och vi blev sambos, han jag och självklart Tjabo. Han valde att flytta 60 mil från vänner och familj för att vi skulle kunna vara tillsammans. Väldans gulligt och bra gjort av honom för vi håller ju ihop än idag.


2005 så flyttade vi till Östersund för att kunna komma lite närmare hem, i samma veva så dog min mamma. Hann inte ens flytta hem när jag tänker efter.
Och vi är fortfarande bosatta här, i samma lägenhet. Men vi letar hus men det känns omöjligt. 


2006 började jag praktisera efter lång tids arbetslöshet på ett serviceboende, efter det vart jag timmvikarie och är kvar där än idag. Trivs bra.


2009 i november så kom jag på att jag skulle utbilda mej till uska genom att det är helt lönlöst att söka jobb när man är outbildad inom vårdyrket, så sagt och gjort jag satte mej på skolbänken igen. Underbart år, vart klar i november 2010. Lärde känna nytt folk, fick en otroligt bra kompis i klassen, Annichen,  som jag umgås med än idag. Lite mer sällan nu för vi jobbar om varandra hela jäkla tiden så vi hinner som aldrig ses haha.

2008 så skaffade jag Boss, min första hund från valpåldern.

2010-04-10 så förlorade jag min absolut bästa vän och livskamrat, Tjabo. Min första hund. Jag saknar honom otroligt mycket.

Jamen, nu tror jag det får duga som pressentation av mej själv..


Dag 1 – Presentera mig själv.
Dag 2 – Presentera min hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i sitt liv
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om
Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2011


Hundlista. .

För några månader sedan så körde jag ju med en lista bara för att ha nått att skriva om, så nu kör jag en hundlista istället haha!

Så här kommer den se ut: 

Hundlista.

Dag 1 – Presentera mig själv.
Dag 2 – Presentera min hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i sitt liv
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om
Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2011

Såå vi kör vell på de! =)


Back on track!

Heeeerre min jävlar, två inlägg på mindre än 3 timmar. Nu tar det hus i helvete!

Solen är här, det är finväre! Va nyss ute med Boss och fortsatte med skvallrandet. Gick på en gångbana där vi inte gått på länge så där var de ju mycket spännade lukter att lukta på så han var vell lite okoncentrerad minsann. Men de gick bra, han var lite mer lyhörd på mej. Tog och joggade en skvätt med han, de tyckte han va jätte kul! Men man e ju så otränad så de e skamligt haha. Skulle haft ett par bätte skor så hade de nog varit lite bekvämare. Dom skor jag har är ju bara för att spatsera omkring i.

Åt helvete!

Ja, med skvallrandet gick det igår kväll på kvälls prommisen.
Allt börjar fint, positiv och glad, Boss följer med följsamt.
Kommer ut på vägen, där kommer en gruffig hund som verkligen verkar ogilla Boss och Boss i sin tur verkar ogilla honom mest för att han låter så som han gör. Jag hann se den före Boss så jag fortsätter kör på med att försöka få han att följa med mej och fokusera på det. Gick bra tills han hörde den andra hunden morra. Så Boss blev ju helt till sej, jag försöker få med honom, tittar upp och ser att hon på andra sidan vägen kämpar med att hålla i sin hund och försöker få den att lugna ner sej vilket den inte gör, och det gör inte Boss heller för del delen. Han lyckades komma åt godisen i min han, tog den och slet i väg i kopplet så jag nästan föll omkull!
Och där jävlar i min själ brann det för mej, jag har nog aldrig blivit så förbannad på Boss förut.
Slet tag i han och drog upp han mot mitt ansikte och röt i åt han, och har aldrig i sin tur sett han så låg gentemot mej. Andra ekipaget försvann iväg, hörde hur hon i sin tur skällde på sin hund.  Sen hela prommenaden så var han väldigt låg och skamsen. Tog ett tag innan jag lyckades lugna ner mej själv, men det kändes som om han kanske där fattade att så där beter man sej banne inte. Men det är helt åt helvete att det ska behöva gå så där pass långt att han ska fatta att det är inte okej. Men sen efter några meter så fortsatte vi med våran positiva inställning och körde vidare.
Men typ i onsdags så mötte vi två små hundar och då var det inga problem, men dom skällde inte eller morrade utan dom gick lungt förbi nån meter bort. Då förljde Boss med mej, tittade på dom nån snabbis men han höll hellre koll på mej än dom. Så det känns som om det kommer en hund som gruffar och låter så blir det värre och han ska visa sej stor och ska fram till vajre pris istället för hundar som håller tyst.
Aja, man får vell se under dagen om skvallradet fungerar eller inte. Än ger vi inte upp.

Skvaller?

Ja det där fenomenet med att skvallra med sin hund har jag börjat testa bara för att se hur det utvecklar sej. Testade ju med pipen i vintras men pipen har kommit bort, och det var som i en form av skvallrande det med.
Men nu för vi på godis och beröm, fungerar fint. Men man glömmer lätt bort sej. Känns konstigt att man inte ska säga nej och vara negativ nu helt plötsligt. Haha hade jag vetat om att det var en tant som föreläste i helgen så skulle jag nästan varit där och lyssnat och ställt lite frågor.
Men Boss tycker ju att det är kul, godis och beröm och skoj är ju skoj.


Fick besök av Annichen idag, hon fick smaka på mina jitterbuggare. Jag håller på att testa mej fram hur dom blir bäst. Hitentills är de med florsocker och 100 grader på ugnen i ca 20-25 minuter. Då blir dom som bäst.
Har gjort så pappa ska få lite gott till helgen som bror min ska få ta med när han kommer och hämtar ps2 på fredag kväll.


Ja snart är det fredag, och då påbörjar jag mitt sommarvik. Känns bra men samtidigt gruvsamt att man ska jobba dag nu helt plötsligt i en månad. Men det blir nog bra bara jag kommer in i rutinerna att sova på kvällen och kliva upp på morgonen. Man är ju som inställd på tvärsom.  Men det blir nog jättebra!


Världens lyckligaste hund!

Igår var vi på Knuten och hjälpte till att lägga golv. Boss fick stanna utomhus i linan och spinkivinka.
Gav honom sitt ben han hade i bilen så han slapp kasta omkring på pinnar. Dollan var otroligt avunsjuk på Boss.
När vi ska fara därifrån så säger Stige "Men vart har du fått en rådjursklöv i från då??" Vi hade verkligen världens lyckligaste hund med en klöv i käften som hoppade upp och ner och fram och tillbaka. Ingen hade nån aning om vart klöven kom ifrån, och man förstod efteråt varför Dollan såg så himla avundsjuk för haha.
Boss vart ledsen och besviken när vi skulle fara därifrån när han inte fick ta med sej bambis ben.
Så nu går han under namnet "Bambi-slayer" haha. Han va så stolt så över sitt fina ben! :)

Härligt!

Det regnar idag igen, det är mysigt. Det blir sån frisk luft när det har regnat.
Idag har det stått städ på schemat. Och tvätt. Skönt att ha det gjort med.
Ska snart till och hänga tvätt, sedan köra igång en maskin till. Eller två.

Hade så förbannat tråkigt igår så jag tog och bakade Jitterbuggare, har aldrig gjort sånna förr. Så nu tog jag mod till det och slängde ihop några. Och goda vart dom. Men marängen vart för mjuk/seg. Vill ha den mer frasig.. Så jag får vell försöka göra på nått annat vis nästa gång jag ska till.

Och jag sov så förbannat dåligt nu i natt som va, Somnade vell vid 3 tiden, vaknade vid 5 av en mardröm, eller en dröm. Jag vet inte riktigt hur jag ska placera drömmen men den va vell inge kul iaf men ändå skrattretande haha. Det var så inåt helvetes jävla varmt, så det kan ha varit därför man sovit så förbannat dåligt..
Elof envisades med att han skulle ligga tääääätt intill, Stige envisades med att hålla om mej med både armar och ben. Vet inte hur många gånger jag puttade bort båda två men dom kom tillbaka lika fort. Enda som skötte sej var Boss som låg under sängen och sov.
Sen vaknade jag till vid 8 att det ringer på hemtelefon, men inte faaan kliver jag upp 08:00 för att svara i telefon. Vill dom nå får dom minsann ringa på mobilen haha!

Nej nu ska jag hänga tvätt.

Lite nya bilder

Om en månad så ska jag hämta lille Evert, fick se lite nya bilder på honom i dag och han växer och gror som bara den! =) Längtar som en tok efter min lille plutt! =)

Här kommer lite bilder på fin-pöjken!









Njuter av solen.

Jajjjeeemen! Våren har kommit till Östersund i form av Solsken, 20 grader i skuggan, björkarna slår ut som bara den. Alla med pollenallergi går vell omkring och snorar och tårarna rinner vell för dom nu. Jag har inte kommit igång med det ännu, ifjol hade jag problem med det men inte ännu.. Peppar peppar ta i trä!


Just nu sitter jag på ballen och njuter av solen och bloggar, lyssnar på spotify och har inget bättre för mej på min lediga tid haha.  Boss sitter brevid och flåsar halft ihjäl sej. Men han är ju smart så han tar ju skuggan som är under bordet. duktig hund. Blir inte allt för långa prommenader när det är sånt här väder med hans lurvpäls.



Är just nu gräsänka, sedan igår, men herren i huset återvänder ikväll. Faktiskt lite små skönt att vara själv, bara tänka på sej själv och inte bry sej om nån annan. Men samtidigt låååångtråkigt haha.
Tog och borsta igenom Boss rejält igår, friserade tasshåret och grejja på, det hela slutade med ett bad. Glad matte, mindre glad hund för stunden. Men nu luktar han så gott så och hela han glänser som nyputsat silver.
Min fina fina hund.



Tänk, nu är det precis en månad tills jag ska hämta lille Evert. Längtar som satan, fick hem lite leksaker åt honom igår, Elof han förstår ju inte bättre än att förstöra allt som kommer i hans väg. Förhoppningsvis blir inte Evert likadan som ska döda alla leksaker som kommer ivägen. Eller så kommer Elof lära han allt han bara kan hur man massakerar saker på bästa lättsammaste vis..



Mina örter och blommor växer utav bara helvete! Så snart har jag både dill och gräslök som jag kan äta. Persiljan tar dock lite längre tid. Smultrona lika så, funderar om jag ska bege mej ut ikväll och gräva fram en smultron planta som växer efter vägen innan alla hundar hinner pissa sönder dom. Det är konstigt att smultron växer bäst där det är avgaser, hund piss och skit.. Man vill ju inte gärna smaka då så då kan jag ta nån planta innan dom blir förstörda..



Tänk, en kall bärs nu. Så jävla gött de hade varit. Meeen dom ligger ju närmare bestämt i Gävle. I bilen... Suck..


Forum!

Jajemen, nu har jag varit på forum i Vemdalen för första gången i mitt liv, och jag tänker nog återkomma dit fler gånger!! :)
Va så pass gäralaus igår så det var hemskt, Annichen var här för hon ville inte sitta hemma och va gräsänka över kvällen. Sen 22:15 så kom jag på den smarta idén "Vi far till Vårforum!!!" och så blev det!
På med ögonbryna och dojjerna och en kasse pilsner sen var vi på väg!
Fulla och glada med Stige som chaufför! De va länge sen man hade så där skoj, lätt värt 250 spänn.
Det var mycket djur ute på vägen också, vi fick vejja för en älg, såg två harar i diket, samt två rävar på vägen dit. Hem kommer jag inte ihåg vad vi såg men de va säkert nån räv lite här och där.
Skråla hela jäkla hemresan med Tenacious D, konstigt att man inte är hes idag haha.

Så nu sitter man här, nyss tagit ett bad så man känner sej som en människa igen och laddar inför en natts arbete! Och invänta att Stige ska komma hem. :)

RSS 2.0